MINU PANGAKAART KOPEERITI & EMAILID VÕETI KÄEST, KUID @katriin91 INSTAGRAM KONTO ON A.V.A.T.U.D

Noniii, kus ma nüüd pooleli jäingi…vahepeal on tõesti nii-nii palju juhtunud ja seda mitte minu kasuks. Mõnikord oli juba hirm isegi magama jääda. Ühesõnaga….
Lugu lõppes siis sellega, et parimal juhul avatakse minu Instagram konto @katriin91 25. septemberil ehk minu sünnipäeval. Kahjuks nii ei läinud. Oma sünnipäeva ööl veetsin aega emaili jälgides ning oodates Instagrami poolt järgmist kirja, mis viiks konto avamisele sammukese lähemale. Ühel hetkel aga märkasin, et minu EMAILI ON  HÄKITUD!!!! Ahhh….K.U.I.D.A.S?? Vaatasin ruttu töömeili, KUHU OLI SAMUTI HÄKITUD.


See oli hetk, kus ma päriselt murdusin, kui varem ei jõudnud kogu see olukord kohale, siis nüüd olin aru saanud, mis päriselt on juhtud…ööl, mil pidi tulema uus email, võtab keegi minu meilid käest? Sain koos Anna-Mariaga postkasti tagasi, kuid samas ei saanud peast mõtet, et mis siis, kui nüüd selle uue situatsiooni pärast kaotangi oma konto…seekord päriselt.
Sünnipäeva hommikul ärgates ei tahtnud muud, kui olla üksi ja nutta. Õnneks Joel tõi minu katuse kiiresti tagasi koju ja hakkasime õhtust sünnipäeva ette valmistama. Sellel hetkel taipasin tänu perekonnale ja parimatele sõpradele, et virtuaalne maailm on mind nii kõvasti mõjutanud, et olin juba unustanud, mis on elus päriselt tähtis ja mille pärast tuleks tegelikult pisaraid valada.
Olin juba Instagrami mõtted tuulde lasknud, kui siis 27. septembril laekus emaili Instagram’i poolt kiri, kust nõuti tõestust taaskord firma olemasolust.
IMG_3223-1
Saatsin neile ettevõtjaprotaalist kehtiva registrikaardi väljatrüki inglise keeles, mis neile ei sobinud. Hakkasin siis süvenema, et mida nad minult ootavad:
1. Local business license
2. Tax filling
3. Certificate of Formation
4. Articles of Incorporation
5. Utility bill
Targemad ütlesid, et “Kätriin, Eestis selliseid dokumente ei väljastatagi, need on USA turule.” OOOOKKEIIII. Sellest hetkest läks juba asi huvitavaks, et siis Eesti kodanik, kes omab Instagramis business account’i, ei saagi oma firma olemasolu tõestada?!?! Üks hea sõber soovitas võtta ühendust notariga ning küsida inglise keelset dokumenti, kus on näha kõik firma juhatuseliikmed, kui ka asutajaid ning saata uus kiri koos notari templi ja allkirjaga. See tundus väga kallis ja keeruline protsess, aga mis mul enam kaotada?? Saingi notarilt vajalikud dokumendid ja saatsin Instagram’i kirja, kus selgitasin, et Eestis meil ei ole vaja äri litsentsi (v.a juhul, kui e/v müüb alkoholi või ravimeid). Saadetud dokumendi peale tuli 24-tunni jooksul uus kiri, kus paluti tuvastada minu olemasolu.

 


Saatsin neile siis sellise pildi:
IMG_3316

Peale näo tuvastust tuli saata veel kord firma dokumendid ning 3. oktoobri hommikuks avati minu Instagram konto @katriin91 

IMG_3330

Aga ega see veel kõik ei ole…2. oktoobril saatis pank sõnumi, kus kirjutati, et minu pangakaart on turvalisuse huvides ajutiselt sulgetud.
Aru pärides tuli välja, et lisaks kõikidele häkkimistele on ka minu pangakaart kopeeritud ja automaadist välja võetud 58€ ja 27€ (välisvaluutas). Õnneks raha laekus kiiresti kontole tagasi, kuid mis edasi….???
IMG_3329
Tõesti ei oska öelda, miks sellised mustad pilved minu peakohal hõljuvad, kuid eks seda näitab aeg. Usun siiralt, et kõik juhtub põhjusega ja seda põhjust ootan huviga. Nii palju võin öelda, et Instagramist eemal olemine oli lausa hädavajalik. Lähenen nüüdsest kogu sotsiaalmaailmale läbi teise nurga ja näen kogu virtuaalmaailma hoopis teisiti. Muudatusi tuleb palju ning loodan, et märkate seda peagi. Kuid kõigest sellest räägime juba järgmises postituses.
Seniks aga,
xoxo
Kätriin

2 thoughts on “MINU PANGAKAART KOPEERITI & EMAILID VÕETI KÄEST, KUID @katriin91 INSTAGRAM KONTO ON A.V.A.T.U.D

  1. Tere Kätriin! Lugesin Su kahte viimast postitust ja tahaks öelda mõned mõtted selle kohta. Instagram on üks veebileht väga turvalises serveris, kuhu sisseloginud kasutajad saavad vastavat tarkvara (äppi) kasutades üles laadida pilte ja muud sisu. Keegi ei häkkinud seda serverit ega äppi, vaid üle võeti Sinu meilikonto. Tõenäoliselt saadeti Sulle sarnaselt teiste blogijatega mõni pahavaraga nakatatud meil. Kui kirjakastile juurdepääs olemas, tuleb lihtsalt Instagramile öelda, et unustasin parooli, saatke see meilile. Instagram lambist kellegi kontosid kinni ei pane. Kui Sa aktiveerisid kaheastmelise autentimise, otsustas häkker Sulle kätte maksta ja raporteeris Instagrami kasutustingimuste rikkumisest, seepärast ka konto suleti. Kuna instagramil on üle miljardi kasutaja, aga ainult umbes 700 töötajat, siis tegeleb sellega algul masin. Inimesed, kui nad üldse aega leiavad, sekkuvad alles siis, kui kisa väga kõvaks läheb. Sellest tuleneb ka vaevaline asjaajamine. Veider on see, et häkker üritas veel kaks korda kontot üle võtta. Järelikult on tal ikka veel juurdepääs sinu kirjakastile või arvutile või telefonile. Muide “message not delivered” ei näita häkkimist, vaid lihtsalt, et sõnum ei jõudnud kohale. Näiteks vastuvõtjal on mingi rike või pole voolu või internetiühendust. Kas Sa kirjakastile ei pannudki kaheastmelist autentimist? Ja kirjad ei jõudnud kohale seepärast, et häkker raporteeris Su aadressi spämmisaatjaks. Pangakaarti on võimalik kopeerida kolmes kohas, sularahaautomaadis, mõnes asutuses kaardiga makstes või internetist midagi ostes. Viimane on kõige tõenäolisem, kui see peaks olema sama häkkeriga seotud. See tähendab aga, et mõnes Sinu seadmes pesitseb pahavara. Kontrolli kõiki seadmeid nii kodus, kui tööl. Ka Sinu tehtud järeldustes esineb vigu. Näiteks blogi ei ole turvalisem, kui Instagram. Vastupidi, blogi põhineb WordPressil, mida kasutab umbes kolmandik kõigist veebilehtedest ja see on üks rünnatavamatest platvormidest maailmas.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s